- Out-of-Stock
Azofoska w 10kg pylista
SZCZEGÓŁOWA INSTRUKCJA STOSOWANIA NAWOZU AZOFOSKA
“Działanie składników o największym znaczeniu plonotwórczym, takich jak azot, fosfor czy potas, zależy
od odżywienia rośliny mikroelementami. Mówiąc wprost - efektywność działania nawet najstaranniej
dobranego nawozu wieloskładnikowego będzie niezadowalająca, gdy rośliny będą niedostatecznie
zaopatrzone w mikroskładniki. Azofoska jest nawozem wieloskładnikowym, którego recepturę opracowano
tak, oby zapewnić roślinom nie tylko wszystkie niezbędne makroskładniki, lecz także mikroelementy.
Zarówno proporcje między poszczególnymi składnikami nawozu, jak i formy chemiczne,
w jakich występują, pozwalają na szerokie zastosowanie Azofoski nie tylko w ogrodnictwie, ale także
w rolnictwie do nawożenia upraw określanych mianem typowo rolniczych”.
Skład chemiczny
Azofoska zawiera trzy podstawowe makroskładniki w stosunku 1 (N) : 0,5 (P
2O5) : 1,4 (K2O). Większość roślin
pobiera najwięcej potasu, wykazując jednocześnie najmniejsze zapotrzebowanie na fosfor. Przeważnie zapotrzebowanie
roślin na azot stanowi 60-80% potrzebnej dawki potasu. Oznacza to, że z punktu widzenia żywienia roślin proporcje
pierwszoplanowych makroskładników w Azofosce są optymalne.
W Azofosce zawarte są bardzo ważne, ale często niedoceniane, drugorzędowe składniki pokarmowe, a mianowicie
magnez i siarka. Rośliny dobrze odżywione siarką zawierają mniej szkodliwych dla człowieka azotanów i azotynów oraz
wykazują mniejszą podatność na choroby i szkodniki.
Nawóz zawiera komplet sześciu mikroelementów, co sprawia, że Azofoska z powodzeniem może być stosowana także
w warunkach braku nawożenia obornikiem.
NAWÓZ WE
Nawóz NPK (MgO+SO
3) 13,6-6,4-19,1 (4,5+23,0) z borem, miedzią, żelazem, manganem, molibdenem, cynkiem.
SKŁAD NAWOZU:
13,6% (N) azot całkowity; 5,5% (N) azot azotanowy; 8,1% (N) azot amonowy; 6,4% (P2O5)
pięciotlenek fosforu rozpuszczalny w obojętnym roztworze cytrynianu amonu i wodzie, 5,8% (P
2O5) pięciotlenek fosforu
rozpuszczalny w wodzie; 19,1% (K
2O) tlenek potasu rozpuszczalny w wodzie; 4,5% (MgO) tlenek magnezu całkowity;
23,0% (SO
3) trójtlenek siarki całkowity; 0,045% (B) bor całkowity; 0,18% (Cu) miedź całkowita; 0,17% (Fe) żelazo
całkowite; 0,27% (Mn) mangan całkowity; 0,04% (Mo) molibden całkowity; 0,045% (Zn) cynk całkowity.
Formy składników pokarmowych
W Azofosce wszystkie składniki pokarmowe występują w związkach łatwo dostępnych w krótkim okresie
po zastosowaniu. Nawóz zawiera azot w dwóch formach, a mianowicie amonowej (wiązanej w glebie, ale
podatnej na ulatnianie) oraz w azotanowej (szybko działającej, słabiej wiązanej). Taka formulacja decyduje
o uniwersalności Azofoski i możliwości stosowania przedsiewnego oraz pogłównego. Nawożenie przedwegetacyjne
wymaga wymieszania nawozu z glebą. Zabieg taki należy wykonać z dwóch powodów. Po pierwsze,
aby uniknąć lotnych strat azotu w formie amonowej, a po drugie po to, aby równomiernie rozmieścić
składniki pokarmowe. Fosfor w nawożeniu sprawia największe problemy, gdyż fosforany łatwo ulegają w glebie
uwstecznianiu, co sprawia, że wykorzystanie fosforu z nawozów jest niewielkie. W Azofosce fosfor występuje
w formie związku o dużej rozpuszczalności, zaliczanego do szybko działających nośników fosforu. Ponadto jon amonowy
zawarty w nawozie zwiększa dostępność fosforu dla roślin.
Znana jest wrażliwość niektórych gatunków roślin na obecność
chloru w strefie korzenienia się rośliny. Pod tym względem
Azofoska jest nawozem całkowicie bezpiecznym, ponieważ nie
zawiera w swoim składzie chlorków, a jedynymi źródłami potasu
i magnezu są formy siarczanowe. Obecność w
nawozie siarczanów ma jeszcze jedną ważną zaletę
- otóż wraz z Azofoską dostarczamy roślinom siarkę,
której niedobory są dość powszechne. Rośliny pobierają
siarkę jako anion siarczanowy, a więc w takiej formie
chemicznej, jaka obecna jest w Azofosce. Źródłem
mikroelementów w nawozie są tzw. sole techniczne, czyli
związki łatwo przyswajalne przez rośliny.
Forma fizyczna
Azofoska obecna jest na rynku w dwóch postaciach fizycznych, jako granulat i w formie pylistej. Oba produkty
można z powodzeniem stosować w ogrodnictwie i rolnictwie. Każda z form posiada swoje zalety, w zależności
od rozpatrywanego kryterium.
Zalety formy pylistej: Zalety formy granulowanej:
- szybsze działanie,
- w przypadku wzbogacania podłoży łatwiejsze
rozmieszczenie w podłożu.
- lepsza równomierność wysiewu,
- łatwiejszy wysiew,
- dłuższe działanie,
- możliwość stosowania na glebach lekko kwaśnych.
Wrażliwość roślin na zasolenie gleby
Zasady ogólne:
- nawóz powinien być stosowany wiosną (przedwegetacyjnie lub pogłównie),
- Azofoskę należy zastosować możliwie wcześnie, tak aby okres od wprowadzenia do gleby do siewu
lub sadzenia roślin był jak najdłuższy,
- po wysiewie, w miarę możliwości, nawóz należy wymieszać z glebą,
- dawki nawozu pod rośliny deszczowane należy zwiększyć nawet o 30-40%,
- w przypadku stosowania pogłównego, ostatnią dawkę nawozu należy zastosować nie później
niż 2-3 tygodnie przed zbiorem plonów,
- nawożenie roślin ozdobnych wieloletnich należy wykonać nie później niż do końca czerwca, aby nie narażać
zimujących w gruncie roślin na przemarznięcie,
- podczas nawożenia pogłównego nie stosować nawozu bezpośrednio na organy roślinne,
- bezwzględnie wystrzegać się nawożenia roślin wilgotnych w celu uniknięcia poparzeń,
- pogłównie nie stosować jednorazowo więcej niż 5 kg nawozu na 100 m
2,
- w przypadku nawożenia roślin uprawianych pod osłonami, nawóz należy bardzo dokładnie wymieszać
z podłożem.
Mało wrażliwe Średnio wrażliwe Bardzo wrażliwe
Papryka, pomidor, ogórek, burak, rośliny
kapustne, szparagi, rzepa, zboża
Sałata, marchew, pietruszka, cebula,
rzodkiewka, szpinak, groch, winorośl,
kukurydza, rozsady warzyw
Ziemniak, seler, fasola, bób, siewki
roślin, drzewa owocowe (jabłonie,
grusze, śliwy, brzoskwinie), maliny,
truskawki, porzeczki
Warzywa w uprawie polowej Dawka, kg/100 m
2 Uwagi
Kapusta późna, kalafior, kapusta brukselska,
kapusta czerwona, dynia
10-12 (1 rok po oborniku)
12-15 (bez obornika)
Przedwegetacyjnie;
1/4 dawki można
zastosować pogłównie 2-3 tygodnie
po posadzeniu rozsady
Cebula, por, seler 7-9 (1 rok po oborniku)
12-15 (bez obornika)
Przedwegetacyjnie;
1/4 dawki można
zastosować pogłównie, ale nie później
niż do 15 czerwca
Burak ćwikłowy, kalarepa, czosnek, papryka 6-7 Przedwegetacyjnie; w uprawie buraka
ćwikłowego 20% dawki 2-3 tygodnie
po wschodach
Kapusta wczesna 6-8 (1 rok po oborniku)
8-10 (bez obornika)
Przedwegetacyjnie
Pomidor, ogórek 6-8 (1 rok po oborniku)
10-12 (bez obornika)
Sałata, rzodkiewka, brukiew 5-6
Pietruszka, marchew 10-12
Fasola, groch, bób 3-4
Kukurydza cukrowa 4-6
Nawożenia warzyw w uprawie polowej dokonuje się wiosną w czasie wykonywania uprawek przedsiewnych.
Należy przestrzegać zasady możliwie wczesnego zastosowania nawozu oraz po wysiewie wymieszać nawóz
przynajmniej z warstwą gleby o miąższości 10-20 cm. W sytuacji gdy warzywa uprawiane są w pierwszym roku
po oborniku, dawkę nawozu należy zmniejszyć o 20-40%.
*Odmiany drzew okulizowane na podkładkach wegetatywnych półkarłowych lub karłowych wchodzą
w owocowanie już w drugim roku po posadzeniu.
**W przypadku dobrego przygotowania gleby przed posadzeniem drzew owocowych (nawożenie obornikiem,
kompostem itp.), zalecane są dolne wartości z podanego przedziału.
W porównaniu z warzywami czy kwiatami potrzeby nawozowe roślin sadowniczych są mniejsze. Nie oznacza
to jednak, że drzew owocowych nie trzeba nawozić. Azofoskę można stosować przed założeniem sadu do
zaprawiania dołków. Rośliny sadownicze są wrażliwe na obecność anionów chlorkowych – zatem Azofoska
idealnie nadaje się do pogłównego nawożenia sadów. Nawozy mineralne stosuje się szerokim pierścieniem,
który rozpoczyna się 20-30 cm od drzewka, a kończy nieco dalej niż rozrastające się młode, niecięte
pędy korony.
ę
,
ą
e
m
Na glebach i podłożach kwaśnych lub zasadowych należy stosować Azofoskę granulowaną.
STOSOWANIE AZOFOSKI
mgr inż. Wiktor Jóźwiak
TECHNOLOG
Drzewa i krzewy owocowe Dawka, g/1 m
2 Uwagi
Drzewa owocowe w 1 roku po posadzeniu 30-60** Pogłównie;
1/2 dawki wczesną wiosną,
resztę w połowie czerwca
Sady młode (2-4-letnie) 60-80**
Pogłównie, wiosną
Sady owocujące (powyżej 4 lat)* 40-60
Porzeczki i agrest 50-70
Maliny, truskawki w 1 roku 40-60
Truskawki w latach następnych 20-40
Sposób ustalenia dawki Azofoski
Dawki nawozu ustala się w odniesieniu do przeciętnych
warunków glebowych i klimatycznych, biorąc pod uwagę
potrzeby pokarmowe roślin. Jeśli mamy do czynienia
z nawozem wieloskładnikowym o dużej zawartości
azotu (Azofoska), dawkę nawozu należy ustalić w oparciu
o ilość azotu zawartą w nawozie wieloskładnikowym.
Kupujący oświadcza, iż spełnia warunki wymienione w art. 25 ust.3 pkt 5 ustawy z dnia 8 marca 2013 r. o środkach ochrony roślin oraz posiada przeszkolenie w zakresie stosowania środków ochrony roślin w przypadku środków dla użytkowników profesjonalnych. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Należy stosować się do zasad bezpieczeństwa zawartych w etykiecie producenta. Środki ochrony roślin mogą nabyć jedynie osoby pełnoletnie oraz osoby, które ukończyły szkolenie i posiadają kwalifikacje wymagane dla osób nabywających środki ochrony roślin (art. 28 ustawy o środkach ochrony roślin z dnia 8 marca 2013 r. ze zmianami).