ADOB Fe IDHA a 2kg
Charakterystyka
ADOB® Fe IDHA – 9% to jednoskładnikowy nawóz dolistny o zawartości żelaza (Fe) 9% w formie chelatu żelaza. Nawóz w postaci mikrogranulatu o wyrównanych i wolnych od zanieczyszczeń mikrogranulach, nie jest higroskopijny, nie zbryla się, jest wolny od pyłów, całkowicie i szybko rozpuszcza się w wodzie. Żelazo schelatowane jest nowoczesnym, biodegradowalnym czynnikiem chelatującym IDHA, dzięki czemu jest łatwo i szybko dostępne dla roślin.
ADOB® Fe IDHA – 9% szybko i efektywnie zaopatruje rośliny w żelazo i zapobiega występowaniu niedoborów tego składnika w roślinach. Nawóz wspomaga gospodarkę azotanową, poprawia kwitnienie roślin i ich prawidłowy rozwój. Rekomendowany do prewencyjnego i interwencyjnego nawożenia upraw rolniczych, warzywniczych i sadowniczych szczególnie wrażliwych na niedobór żelaza. Nawóz można stosować także do fertygacji.
ADOB® Fe IDHA – 9% dopuszczony jest do stosowania w rolnictwie ekologicznym. Nr certyfikatu – NE/566/2021.
Cechy
nawóz WE
schelatowany IDHA
biodegradacja
unikatowa jakość
szybka rozpuszczalność
mikrogranulat
szybka likwidacja niedoboru
żelazo schelatowane w 100%
Składniki pokarmowe |
Symbol | Zawartość [% wagowe] |
Forma |
---|---|---|---|
Żelazo | Fe | 9,0 | schelatowane przez IDHA |
Stabilność frakcji schelatowanej w zakresie pH od 3 do 7.
Uprawa | Ilość aplikacji w sezonie | Termin stosowania | Faza BBCH | Dawka w aplikacji [kg/ha] |
Ilość cieczy użytkowej [l/ha] |
---|---|---|---|---|---|
Uprawy rolnicze | |||||
Zboża | 1 | kłoszenie | 51-59 | 0,5 | 200-300 |
Pszenica | 1 | kwitnienie | 61-69 | 0,5 | |
Rzepak | 1 | zielony pąk | 51-53 | 0,5 | |
Kukurydza | 1 | od momentu wystąpienia chlorozy | 1 | ||
Ziemniak | 1 | od momentu wystąpienia chlorozy | 1 | ||
Burak cukrowy | 1 | od momentu wystąpienia chlorozy | 1 | ||
Warzywnictwo | |||||
Cebulowe np. cebula, por |
1 | rozwój części roślin przeznaczonych do zbioru | 41-45 | 1 | 300-500 |
Dyniowate np. dynia, cukinia, ogórek |
2 | rozwój liści | 13-15 | 0,5 | |
rozwój pędów bocznych i rozwój kwiatostanu | 21-59 | 0,5 | |||
Kapustne np. kapusta, kalafior, broku |
1 | rozwój liści, wzrost rozety | 17-39 | 1 | |
rozwój części roślin przeznaczonych do zbioru | 41-45 | 0,6-1 | |||
Korzeniowe np. marchew, seler, burak ćwikłowy |
1-2 | rozwój liści | 14-19 | 1 | |
rozwój części roślin przeznaczonych do zbioru | 41-45 | 1 | |||
Liściowe np. sałata, szpinak |
1 | rozwój liści | 14-19 | 0,3-0,5 | |
Psiankowate np. pomidor, papryka, ziemniak wczesny |
1-3 | rozwój liści i rozwój pędów bocznych | 16-29 | 1 | |
rozwój kwiatostanu i kwitnienie | 51-69 | 1 | |||
rozwój owoców | 71-79 | 1 | |||
Strączkowe np. fasola, groszek |
1 | rozwój kwiatostanu i kwitnienie | 51-69 | 1 | |
Sadownictwo | |||||
Drzewa pestkowe np. wiśnia, czereśnia |
1-2 | zielony pąk | 55 | 0,3-0,4 | 500-800 |
Drzewa ziarnkowe np. jabłoń, grusza |
2-3 | pękanie pąków | 53-54 | 0,3-0,4 | |
zielony pąk | 56 | 0,3-0,4 | |||
początek czerwcowego opadania owoców | 72 | 0,3-0,4 | |||
Rośliny jagodowe np. truskawka, borówka |
1-2 | przed kwitnieniem | 55-59 | 0,3-0,4 | 300-500 |
Kupujący oświadcza, iż spełnia warunki wymienione w art. 25 ust.3 pkt 5 ustawy z dnia 8 marca 2013 r. o środkach ochrony roślin oraz posiada przeszkolenie w zakresie stosowania środków ochrony roślin w przypadku środków dla użytkowników profesjonalnych. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Należy stosować się do zasad bezpieczeństwa zawartych w etykiecie producenta. Środki ochrony roślin mogą nabyć jedynie osoby pełnoletnie oraz osoby, które ukończyły szkolenie i posiadają kwalifikacje wymagane dla osób nabywających środki ochrony roślin (art. 28 ustawy o środkach ochrony roślin z dnia 8 marca 2013 r. ze zmianami).