- Out-of-Stock
Vanadoo a 5l
VANADOO® to unikalny i wyjątkowy stymulator, który pozytywnie wpływa na wielkość i jakość plonu organów spichrzowych. Polecany jest do stosowania w uprawie roślin o podziemnych częściach użytkowych.
VANADOO® swoją skuteczność zawdzięcza unikalnej molekule aVADIUM® - specjalnej, opatentowanej formie wanadu.
VANADOO® polecany jest do stosowania dolistnego w uprawach rolniczych i warzywniczych, w celu pobudzenia wzrostu części podziemnych i poprawy jakości plonu.
Najważniejsze korzyści związane ze stosowaniem stymulatora VANADOO® to przede wszystkim:
- większy plon podziemnych części użytkowych roślin
- zwiększenie syntezy cukrów
- lepszy jakościowo plon
Wyniki licznych badań pozwoliły dobrze poznać mechanizm działania preparatu, a wdrożenia polowe pokazały jego bardzo wysoką skuteczność w poprawie produktywności i jakości plonu roślin o podziemnych częściach użytkowych.
VANADOO® korzystnie wpływa na funkcje fizjologiczne roślin, co zostało potwierdzone zaawansowanymi badaniami na poziomie molekularnym. Badania na poziomie molekularnym pozwoliły na określenie wzrostu aktywności genów które odpowiadają za unikalne funkcje:
- Intensyfikacja produkcji cukrów - dolistna aplikacja VANADOO® zwiększa prawie 4 krotnie aktywność genu odpowiedzialnego za produkcję cukrów w liściach.
- Lepszy transport cukrów do organów spichrzowych - w częściach nadziemnych VANADOO® intensyfikuje ponad
3 krotnie aktywność genu biorącego udział w transporcie cukrów z liści do podziemnych części użytkowych roślin. - Większe gromadzenie cukrów w organach spichrzowych - w korzeniach VANADOO® zwiększa ponad 2,5 krotnie aktywność genu biorącego udział w magazynowaniu cukrów w organach spichrzowych i podziemnych częściach użytkowych.
Składniki | g/l | % (m/m) |
Wanad (V) | 21 | 1,8 |
1. ZABIEGI DOLISTNE
VANADOO® stosować nalistnie w formie roztworu wodnego. VANADOO® może być stosowany łącznie z nawozami dolistnymi po uprzednim przeprowadzeniu testu sprawdzającego możliwość wykonania i stosowania roztworu wieloskładnikowego.
VANADOO® stosować w terminach i dawkach przedstawionych poniżej (tabela). Wyszukiwanie zaleceń dla poszczególnych gatunków ułatwia menu Wybór uprawy.
2. ZAPRAWIANIE NASION ROŚLIN MOTYLKOWTYCH:
VANADOO® przed aplikacją na nasiona należy rozcieńczyć wodą w ilości pozwalającej na równomierne pokrycie nasion (0,5–1 l wody na 100 kg nasion). Może być stosowany łącznie z inokulantami oraz chemicznymi zaprawami płynnymi po uprzednim sprawdzeniu takiej możliwości.
Jednorazowa dawka: 25 ml/100 kg nasion
ZIEMNIAK zbierany w fazie pełnej dojrzałości |
|
◆ początek wzrostu pędów i liści (wysokość roślin ok. 10 cm) | 0,25 l/ha |
◆ początek wzrostu bulw | 0,25 l/ha |
◇/◆ bulwy osiągają ok. 50% finalnej masy Zabieg traktować jako optymalny w przypadku uprawy ziemniaków przeznaczonych do produkcji skrobi. |
0,25 l/ha |
SOJA Terminy stosowania (◆ optymalne, ◇ opcjonalne): |
|
◆ rozwój pierwszych liści trójlistkowych | 0,25 l/ha |
◆ początek wzrostu pędów | 0,25 l/ha |
GROCH Terminy stosowania (◆ optymalne, ◇ opcjonalne): |
|
◆ rozwój pierwszych liści właściwych | 0,25 l/ha |
◆ początek wzrostu pędów | 0,25 l/ha |
FASOLA Terminy stosowania (◆ optymalne, ◇ opcjonalne): |
|
◆ rozwój pierwszych liści właściwych | 0,25 l/ha |
◆ początek wzrostu pędów | 0,25 l/ha |
BÓB Terminy stosowania (◆ optymalne, ◇ opcjonalne): |
|
◆ rozwój pierwszych liści właściwych | 0,25 l/ha |
◆ początek wzrostu pędów | 0,25 l/ha |
BOBIK Terminy stosowania (◆ optymalne, ◇ opcjonalne): |
|
◆ rozwój pierwszych liści właściwych | 0,25 l/ha |
◆ początek wzrostu pędów | 0,25 l/ha |
ŁUBIN Terminy stosowania (◆ optymalne, ◇ opcjonalne): |
|
◆ tworzenie rozety | 0,25 l/ha |
◆ początek wzrostu pędów | 0,25 l/ha |
BURAK CUKROWY |
|
◆ początek rozwoju liści | 0,25 l/ha |
◆ początek zakrywania międzyrzędzi | 0,25 l/ha |
◆ początek rozwoju korzenia spichrzowego | 0,25 l/ha |
SELER KORZENIOWY |
|
◆ faza 4.–6. liścia | 0,25 l/ha |
◇ korzenie zaczynają się poszerzać | 0,25 l/ha |
◆ korzenie osiągają 20–30% typowej średnicy | 0,25 l/ha |
MARCHEW |
|
◆ faza 3. liścia | 0,25 l/ha |
◇ faza 5.–6. liścia | 0,25 l/ha |
◆ korzeń osiąga 20–30% typowej średnicy | 0,25 l/ha |
PIETRUSZKA |
|
◆ faza 3. liścia | 0,25 l/ha |
◇ faza 5.–6. liścia | 0,25 l/ha |
◆ korzeń osiąga 20–30% typowej średnicy | 0,25 l/ha |
PASTERNAK Terminy stosowania (◆ optymalne, ◇ opcjonalne): |
|
◆ faza 3. liścia | 0,25 l/ha |
◇ faza 5.–6. liścia | 0,25 l/ha |
◆ korzeń osiąga 20–30% typowej średnicy | 0,25 l/ha |
BURAK ĆWIKŁOWY |
|
◆ faza 2.–4. liści | 0,25 l/ha |
◇ początek zakrywania międzyrzędzi | 0,25 l/ha |
◆ liście zakrywają 10–20% powierzchni gleby | 0,25 l/ha |
CEBULA |
|
◆ faza 3.–5. liścia | 0,25 l/ha |
◇ podstawa liści grubieje | 0,25 l/ha |
◆ cebula osiąga 30% typowej średnicy | 0,25 l/ha |
Kupujący oświadcza, iż spełnia warunki wymienione w art. 25 ust.3 pkt 5 ustawy z dnia 8 marca 2013 r. o środkach ochrony roślin oraz posiada przeszkolenie w zakresie stosowania środków ochrony roślin w przypadku środków dla użytkowników profesjonalnych. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Należy stosować się do zasad bezpieczeństwa zawartych w etykiecie producenta. Środki ochrony roślin mogą nabyć jedynie osoby pełnoletnie oraz osoby, które ukończyły szkolenie i posiadają kwalifikacje wymagane dla osób nabywających środki ochrony roślin (art. 28 ustawy o środkach ochrony roślin z dnia 8 marca 2013 r. ze zmianami).