Kaishi a 1l

32.14
Tax included
Quantity
Dostępny

Kupując środki ochrony roślin pamiętaj:

Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zwróć uwagę na zwroty wskazujące rodzaj zagrożenia oraz przestrzegaj środków bezpieczeństwa zamieszczonych w etykiecie.

Środki ochrony roślin mogą być nabywane wyłącznie przez osoby pełnoletnie oraz posiadające kwalifikacje wymagane od osób nabywających środki ochrony roślin określone w art. 28. Ustawy z dnia 08.03.2013r. o środkach ochrony roślin (Dz.U.z 2019 poz.1900 z późn.zm.). Niespełnienie powyższych warunków jest złamaniem regulaminu sklepu.

1

Producent:

FUTURECO BIOSCIENCE, Av. del Cadí 19-23, P.I. Sant Pere Molanta 08799 Olèrdola,

Barcelona, Hiszpania, www.futurecobioscience.com

Importer:

Sumi Agro Poland Sp. z o.o., ul. Bonifraterska 17, 00-203 Warszawa, tel.: +48 22 637 32 37,

fax: +48 22 637 32 38, e-mail: biuro@sumiagro.pl, www.sumiagro.pl

KAISHI

Stymulator rozwoju roślin

Zawiera L-aminokwasy pochodzenia roślinnego

Atest NIZP-PZH nr PZH/HT - 3402/2017

Kaishi jest produktem zawierającym aminokwasy wytworzone w procesie hydrolizy

enzymatycznej białek pochodzenia wyłącznie roślinnego.

Kaishi jest zalecany szczególnie do stosowania po okresach stresu (np. wysokie temperatury,

mróz, grad, stres wywołany przez zabiegi ochrony roślin), lub podczas kluczowych

i wymagających stadiów rozwojowych roślin uprawnych.

Ze względu na charakter zwilżający formulacji Kaishi, zaleca się również jego stosowanie wraz

z nawozami dolistnymi w celu poprawy pobierania składników pokarmowych.

Produkt jest przeznaczony do stosowania przy użyciu samobieżnych lub ciągnikowych

opryskiwaczy polowych, samobieżnych lub ciągnikowych opryskiwaczy sadowniczych oraz

opryskiwaczy ręcznych.

SKŁAD:

GWARANTOWANA ZAWARTOŚĆ % W/W % W/V

Wolne L-aminokwasy 12,0 13,0

N łącznie 2,0 2,1

N organiczny 2,0 2,1

Aminokwasy z hydrolizy enzymatycznej białek roślinnych.

Standardowy aminogram: kwas L-glutaminowy, kwas L-asparaginowy, L-alanina, Larginina,

L- cysteina, L-fenyloalanina, glicyna, L-hydroksyprolina, L-histydyna, L-izoleucyna,

L-leucyna, L-lizyna, L-metionina, L-prolina, L-seryna, L-tyrozyna, L-treonina, L-tryptofan, Lwalina.

Zawartość żadnego z nich nie przekracza 20% całości.

ZWROTY OKREŚLAJĄCE ŚRODKI OSTROŻNOŚCI:

P102 Chronić przed dziećmi.

P270 Nie jeść, nie pić i nie palić podczas używania produktu.

OPIS DZIAŁANIA:

Wolne L-aminokwasy zawarte w Kaishi stymulują procesy metaboliczne w roślinie, które ulegają

zachwianiu w sytuacjach stresowych dla roślin.

Po zastosowaniu Kaishi rośliny łatwiej przechodzą okresy stresowe i szybciej się regenerują ponieważ

L-aminokwasy wpływają korzystnie na fotosyntezę, wzmocnienie ścian komórkowych i pracę

aparatów szparkowych.

2

Ponadto niektóre aminokwasy (L-prolina, L-metionina, L-tryptofan) poprawiają kondycję roślin

i korzystnie wpływają na ich rozwój gdyż są prekursorami fitohormonów i substancji wzrostowych.

STOSOWANIE

Uprawa Zalecana

Liczba zabiegów

Zalecana

Dawka (l/ha)

Terminy

Rzepak

ozimy

1 3

1,5 2,0 1. po wiosennym ruszeniu wegetacji

2. W fazie pąkowania do początku kwitnienia

3. W fazie pełni kwitnienia do początku zawiązywania łuszczyn

Zboża 1 3

1,5 2,0 1. Wiosną, łącznie z pierwszym wiosennym zabiegiem ochrony roślin w fazie

krzewienia

2. W fazie początku strzelania w źdźbło

3. W fazie liścia flagowego do pełni kłoszenia

Kukurydza 1 2 2,0 1. Łącznie z nalistnymi zabiegami herbicydowymi

2. Po okresach chłodów lub suszy

Burak

cukrowy

1 2 2,0 1. Łącznie z ostatnim zabiegiem herbicydowym (przed zwarciem międzyrzędzi)

2. Po okresach suszy lub nadmiernego uwilgotnienia

Ziemniak 1 2 2,0 1. Łącznie z zabiegami insektycydowymi lub fungicydowymi

2. W okresie intensywnego rozwoju części nadziemnej i formowania bulw

Warzywa z

siewu

1 3 2,0 1. Łącznie z nalistnymi zabiegami herbicydowymi we wczesnych fazach

rozwoju

2. W późniejszych fazach rozwoju w okresach stresowych dla rozwoju roślin

(np. susza, duże wahania temperatury, itp)

Warzywa z

rozsady

1 3 2,0 1. Po wysadzeniu rozsady na miejsce stałe

2. W późniejszych fazach rozwoju w okresach stresowych dla rozwoju roślin

(np. susza, duże wahania temperatury, itp)

Drzewa

owocowe

1 3 2,0 1. Po okresach wiosennych przymrozków

2. Po czerwcowym opadzie zawiązków

3. Po okresach niesprzyjających warunków pogodowych

Zalecana ilość wody: 200-1000 l/ha. W zależności od uprawy i użytego sprzętu. Zgodnie

z zaleceniem dla danej uprawy.

Odstęp między zabiegami: 7 10 dni.

UWAGI:

1. Nie zaleca się stosowania w pojedynczym zabiegu dawki niższej niż 1,0 l/ha oraz

wyższej niż 3,0 l/ha.

2. Preparat Kaishi można używać do mieszanin zbiornikowych jednak przed

zastosowaniem nowych, niesprawdzonych wcześniej mieszanin – zwłaszcza

z udziałem kilku składników – zaleca się przeprowadzić test na małym obszarze

(szczególnie przed zastosowaniem w uprawach specjalistycznych warzywa, sady).

3. W przypadku stosowania preparatu Kaishi w mieszaninie ze środkami ochrony roślin

lub nawozami dolistnymi, należy przestrzegać wszystkich uwag i zaleceń jakie

obowiązują dla środków ochrony roślin i nawozów z którymi stosuje się preparat.

4. Podczas stosowania produktu solo i w mieszankach należy przestrzegać zasad Dobrej

Praktyki Rolniczej a w przypadku stosowania w mieszaninach ze środkami ochrony

roślin również zasad Dobrej Praktyki Ochrony Roślin.

5. W razie wątpliwości należy skontaktować się z Importerem – firmą Sumi Agro Poland

Sp. z o.o.

SPORZĄDZANIE CIECZY UŻYTKOWEJ

Przed przystąpieniem do sporządzania cieczy użytkowej dokładnie ustalić potrzebną jej ilość.

Zawartością opakowania dokładnie wstrząsnąć.

Odmierzoną ilość preparatu wlać do zbiornika opryskiwacza napełnionego do połowy wodą

z włączonym mieszadłem. Uzupełnić wodą do potrzebnej objętości.

Podczas sporządzania cieczy użytkowej złożonej z kilku komponentów, należy przestrzegać

zapisów oraz zaleceń dotyczących mieszania, zawartych w etykietach tych produktów.

3

Opróżnione opakowania przepłukać trzykrotnie wodą, a popłuczyny wlać do zbiornika

opryskiwacza.

Po pracy aparaturę dokładnie wymyć.

POSTĘPOWANIE Z RESZTKAMI CIECZY UŻYTKOWEJ I MYCIE APARATURY

Z resztkami cieczy użytkowej po zabiegu należy postępować w sposób ograniczający ryzyko

skażenia wód powierzchniowych i podziemnych, w rozumieniu przepisów Prawa wodnego

oraz skażenia gruntu, tj.:

– po uprzednim rozcieńczeniu zużyć na powierzchni, na której przeprowadzono zabieg,

jeżeli jest to możliwe, lub,

– unieszkodliwić z wykorzystaniem rozwiązań technicznych zapewniających biologiczną

degradację,

– unieszkodliwić w inny sposób, zgodny z przepisami o odpadach.

Po pracy aparaturę dokładnie wymyć.

Z wodą użytą do mycia aparatury postąpić tak, jak z resztkami cieczy użytkowej, stosując

te same środki ochrony osobistej.

WARUNKI BEZPIECZNEGO STOSOWANIA PREPARATU

Środki ostrożności dla osób stosujących preparat:

Nie jeść i nie pić ani nie palić podczas używania produktu.

Stosować okulary ochronne lub maskę zabezpieczającą twarz

Używać rękawic ochronnych odpornych na działanie chemikaliów wykonanych z gumy

nitrylowej.

Stosować odzież ochronną – prać regularnie.

Zapewnić właściwą wymianę powietrza. Unikać wdychania par.

Środki ostrożności związane z ochroną środowiska naturalnego:

Nie zanieczyszczać wód preparatem lub jego opakowaniem.

Nie myć aparatury w pobliżu wód powierzchniowych.

Unikać zanieczyszczania wód poprzez rowy odwadniające z gospodarstw i dróg.

WARUNKI PRZECHOWYWANIA I BEZPIECZNEGO USUWANIA PREPARATU

I OPAKOWANIA

Chronić przed dziećmi.

Preparat przechowywać:

w miejscach lub obiektach, w których zastosowano odpowiednie rozwiązania

zabezpieczające przed skażeniem środowiska oraz dostępem osób trzecich,

w oryginalnych opakowaniach, w sposób uniemożliwiający kontakt z żywnością, napojami

lub paszą.

Przechowywać pojemnik szczelnie zamknięty.

Chronić przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych i źródeł ciepła

Przechowywać w temperaturze nie niższej niż 50C i nie wyższej niż 300C.

Zabrania się wykorzystywania opróżnionych opakowań po produkcie do innych celów.

Opróżnione opakowania po produkcie zaleca się zwrócić do sprzedawcy, u którego produkt

został zakupiony lub można je potraktować jako odpady komunalne.

Okres ważności - 3 lata.

Data produkcji na opakowaniu.

Nr partii na opakowaniu.

0000004199
641 Items

Data sheet

Uprawa
Burak cukrowy
Kukurydza
Rzepak
Sady
Warzywa
Zboża
Ziemniak
New


Kupujący oświadcza, iż spełnia warunki wymienione w art. 25 ust.3 pkt 5 ustawy z dnia 8 marca 2013 r. o środkach ochrony roślin oraz posiada przeszkolenie w zakresie stosowania środków ochrony roślin w przypadku środków dla użytkowników profesjonalnych. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Należy stosować się do zasad bezpieczeństwa zawartych w etykiecie producenta. Środki ochrony roślin mogą nabyć jedynie osoby pełnoletnie oraz osoby, które ukończyły szkolenie i posiadają kwalifikacje wymagane dla osób nabywających środki ochrony roślin (art. 28 ustawy o środkach ochrony roślin z dnia 8 marca 2013 r. ze zmianami).

Comments (0)
No customer reviews for the moment.