Kaishi a 1l
1
Producent:
FUTURECO BIOSCIENCE, Av. del Cadí 19-23, P.I. Sant Pere Molanta 08799 Olèrdola,
Barcelona, Hiszpania, www.futurecobioscience.com
Importer:
Sumi Agro Poland Sp. z o.o., ul. Bonifraterska 17, 00-203 Warszawa, tel.: +48 22 637 32 37,
fax: +48 22 637 32 38, e-mail: biuro@sumiagro.pl, www.sumiagro.pl
KAISHI
Stymulator rozwoju roślin
Zawiera L-aminokwasy pochodzenia roślinnego
Atest NIZP-PZH nr PZH/HT - 3402/2017
Kaishi jest produktem zawierającym aminokwasy wytworzone w procesie hydrolizy
enzymatycznej białek pochodzenia wyłącznie roślinnego.
Kaishi jest zalecany szczególnie do stosowania po okresach stresu (np. wysokie temperatury,
mróz, grad, stres wywołany przez zabiegi ochrony roślin), lub podczas kluczowych
i wymagających stadiów rozwojowych roślin uprawnych.
Ze względu na charakter zwilżający formulacji Kaishi, zaleca się również jego stosowanie wraz
z nawozami dolistnymi w celu poprawy pobierania składników pokarmowych.
Produkt jest przeznaczony do stosowania przy użyciu samobieżnych lub ciągnikowych
opryskiwaczy polowych, samobieżnych lub ciągnikowych opryskiwaczy sadowniczych oraz
opryskiwaczy ręcznych.
SKŁAD:
GWARANTOWANA ZAWARTOŚĆ % W/W % W/V
Wolne L-aminokwasy 12,0 13,0
N łącznie 2,0 2,1
N organiczny 2,0 2,1
Aminokwasy z hydrolizy enzymatycznej białek roślinnych.
Standardowy aminogram: kwas L-glutaminowy, kwas L-asparaginowy, L-alanina, Larginina,
L- cysteina, L-fenyloalanina, glicyna, L-hydroksyprolina, L-histydyna, L-izoleucyna,
L-leucyna, L-lizyna, L-metionina, L-prolina, L-seryna, L-tyrozyna, L-treonina, L-tryptofan, Lwalina.
Zawartość żadnego z nich nie przekracza 20% całości.
ZWROTY OKREŚLAJĄCE ŚRODKI OSTROŻNOŚCI:
P102 – Chronić przed dziećmi.
P270 – Nie jeść, nie pić i nie palić podczas używania produktu.
OPIS DZIAŁANIA:
Wolne L-aminokwasy zawarte w Kaishi stymulują procesy metaboliczne w roślinie, które ulegają
zachwianiu w sytuacjach stresowych dla roślin.
Po zastosowaniu Kaishi rośliny łatwiej przechodzą okresy stresowe i szybciej się regenerują ponieważ
L-aminokwasy wpływają korzystnie na fotosyntezę, wzmocnienie ścian komórkowych i pracę
aparatów szparkowych.
2
Ponadto niektóre aminokwasy (L-prolina, L-metionina, L-tryptofan) poprawiają kondycję roślin
i korzystnie wpływają na ich rozwój gdyż są prekursorami fitohormonów i substancji wzrostowych.
STOSOWANIE
Uprawa Zalecana
Liczba zabiegów
Zalecana
Dawka (l/ha)
Terminy
Rzepak
ozimy
1 – 3
1,5 – 2,0 1. po wiosennym ruszeniu wegetacji
2. W fazie pąkowania do początku kwitnienia
3. W fazie pełni kwitnienia do początku zawiązywania łuszczyn
Zboża 1 – 3
1,5 – 2,0 1. Wiosną, łącznie z pierwszym wiosennym zabiegiem ochrony roślin w fazie
krzewienia
2. W fazie początku strzelania w źdźbło
3. W fazie liścia flagowego do pełni kłoszenia
Kukurydza 1 – 2 2,0 1. Łącznie z nalistnymi zabiegami herbicydowymi
2. Po okresach chłodów lub suszy
Burak
cukrowy
1 – 2 2,0 1. Łącznie z ostatnim zabiegiem herbicydowym (przed zwarciem międzyrzędzi)
2. Po okresach suszy lub nadmiernego uwilgotnienia
Ziemniak 1 – 2 2,0 1. Łącznie z zabiegami insektycydowymi lub fungicydowymi
2. W okresie intensywnego rozwoju części nadziemnej i formowania bulw
Warzywa z
siewu
1 – 3 2,0 1. Łącznie z nalistnymi zabiegami herbicydowymi we wczesnych fazach
rozwoju
2. W późniejszych fazach rozwoju w okresach stresowych dla rozwoju roślin
(np. susza, duże wahania temperatury, itp)
Warzywa z
rozsady
1 – 3 2,0 1. Po wysadzeniu rozsady na miejsce stałe
2. W późniejszych fazach rozwoju w okresach stresowych dla rozwoju roślin
(np. susza, duże wahania temperatury, itp)
Drzewa
owocowe
1 – 3 2,0 1. Po okresach wiosennych przymrozków
2. Po czerwcowym opadzie zawiązków
3. Po okresach niesprzyjających warunków pogodowych
Zalecana ilość wody: 200-1000 l/ha. W zależności od uprawy i użytego sprzętu. Zgodnie
z zaleceniem dla danej uprawy.
Odstęp między zabiegami: 7 – 10 dni.
UWAGI:
1. Nie zaleca się stosowania w pojedynczym zabiegu dawki niższej niż 1,0 l/ha oraz
wyższej niż 3,0 l/ha.
2. Preparat Kaishi można używać do mieszanin zbiornikowych jednak przed
zastosowaniem nowych, niesprawdzonych wcześniej mieszanin – zwłaszcza
z udziałem kilku składników – zaleca się przeprowadzić test na małym obszarze
(szczególnie przed zastosowaniem w uprawach specjalistycznych – warzywa, sady).
3. W przypadku stosowania preparatu Kaishi w mieszaninie ze środkami ochrony roślin
lub nawozami dolistnymi, należy przestrzegać wszystkich uwag i zaleceń jakie
obowiązują dla środków ochrony roślin i nawozów z którymi stosuje się preparat.
4. Podczas stosowania produktu solo i w mieszankach należy przestrzegać zasad Dobrej
Praktyki Rolniczej a w przypadku stosowania w mieszaninach ze środkami ochrony
roślin również zasad Dobrej Praktyki Ochrony Roślin.
5. W razie wątpliwości należy skontaktować się z Importerem – firmą Sumi Agro Poland
Sp. z o.o.
SPORZĄDZANIE CIECZY UŻYTKOWEJ
Przed przystąpieniem do sporządzania cieczy użytkowej dokładnie ustalić potrzebną jej ilość.
Zawartością opakowania dokładnie wstrząsnąć.
Odmierzoną ilość preparatu wlać do zbiornika opryskiwacza napełnionego do połowy wodą
z włączonym mieszadłem. Uzupełnić wodą do potrzebnej objętości.
Podczas sporządzania cieczy użytkowej złożonej z kilku komponentów, należy przestrzegać
zapisów oraz zaleceń dotyczących mieszania, zawartych w etykietach tych produktów.
3
Opróżnione opakowania przepłukać trzykrotnie wodą, a popłuczyny wlać do zbiornika
opryskiwacza.
Po pracy aparaturę dokładnie wymyć.
POSTĘPOWANIE Z RESZTKAMI CIECZY UŻYTKOWEJ I MYCIE APARATURY
Z resztkami cieczy użytkowej po zabiegu należy postępować w sposób ograniczający ryzyko
skażenia wód powierzchniowych i podziemnych, w rozumieniu przepisów Prawa wodnego
oraz skażenia gruntu, tj.:
– po uprzednim rozcieńczeniu zużyć na powierzchni, na której przeprowadzono zabieg,
jeżeli jest to możliwe, lub,
– unieszkodliwić z wykorzystaniem rozwiązań technicznych zapewniających biologiczną
degradację,
– unieszkodliwić w inny sposób, zgodny z przepisami o odpadach.
Po pracy aparaturę dokładnie wymyć.
Z wodą użytą do mycia aparatury postąpić tak, jak z resztkami cieczy użytkowej, stosując
te same środki ochrony osobistej.
WARUNKI BEZPIECZNEGO STOSOWANIA PREPARATU
Środki ostrożności dla osób stosujących preparat:
Nie jeść i nie pić ani nie palić podczas używania produktu.
Stosować okulary ochronne lub maskę zabezpieczającą twarz
Używać rękawic ochronnych odpornych na działanie chemikaliów wykonanych z gumy
nitrylowej.
Stosować odzież ochronną – prać regularnie.
Zapewnić właściwą wymianę powietrza. Unikać wdychania par.
Środki ostrożności związane z ochroną środowiska naturalnego:
Nie zanieczyszczać wód preparatem lub jego opakowaniem.
Nie myć aparatury w pobliżu wód powierzchniowych.
Unikać zanieczyszczania wód poprzez rowy odwadniające z gospodarstw i dróg.
WARUNKI PRZECHOWYWANIA I BEZPIECZNEGO USUWANIA PREPARATU
I OPAKOWANIA
Chronić przed dziećmi.
Preparat przechowywać:
w miejscach lub obiektach, w których zastosowano odpowiednie rozwiązania
zabezpieczające przed skażeniem środowiska oraz dostępem osób trzecich,
w oryginalnych opakowaniach, w sposób uniemożliwiający kontakt z żywnością, napojami
lub paszą.
Przechowywać pojemnik szczelnie zamknięty.
Chronić przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych i źródeł ciepła
Przechowywać w temperaturze nie niższej niż 50C i nie wyższej niż 300C.
Zabrania się wykorzystywania opróżnionych opakowań po produkcie do innych celów.
Opróżnione opakowania po produkcie zaleca się zwrócić do sprzedawcy, u którego produkt
został zakupiony lub można je potraktować jako odpady komunalne.
Okres ważności - 3 lata.
Data produkcji – na opakowaniu.
Nr partii – na opakowaniu.
Data sheet
- Uprawa
- Burak cukrowy
Kukurydza
Rzepak
Sady
Warzywa
Zboża
Ziemniak
Kupujący oświadcza, iż spełnia warunki wymienione w art. 25 ust.3 pkt 5 ustawy z dnia 8 marca 2013 r. o środkach ochrony roślin oraz posiada przeszkolenie w zakresie stosowania środków ochrony roślin w przypadku środków dla użytkowników profesjonalnych. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Należy stosować się do zasad bezpieczeństwa zawartych w etykiecie producenta. Środki ochrony roślin mogą nabyć jedynie osoby pełnoletnie oraz osoby, które ukończyły szkolenie i posiadają kwalifikacje wymagane dla osób nabywających środki ochrony roślin (art. 28 ustawy o środkach ochrony roślin z dnia 8 marca 2013 r. ze zmianami).